Lennart Küssner från Uddevalla gymnasieskola fick en bronsmedalj på den internationella fysikolympiaden i distansskepnad, IdPhO (International Distributed Physics Olympiad).
På grund av coronapandemin beslöts att flytta alla framtida internationella fysikolympiader framåt 1 år. Många länder tränar sina deltagare en hel del, varför beslutet innebar en besvikelse för både länderna och årets kull. Ett av dessa länder, Ryssland, erbjöd sig oväntat i oktober att arrangera ett IPhO på distans 7 – 15 december 2020. Avkall gjordes på kravet att deltagarna inte får vara äldre än 20 år den 30 juni tävlingsåret och på att deltagarna inte ska ha påbörjat universitetsstudier.
Upplägget var detsamma som i årets EuPhO, nämligen att nationsvis samla deltagarna i ett luftigt rum. Där övervakades deltagarna via Zoom. Ryssarna skickade dessutom en kontrollant, som också medförde den experimentella utrustningen. Att testa det experimentella kunnandet på distans är knepigt, men denna variant var ett klart steg framåt.
Emellertid omöjliggjorde de svenska coronareglerna som infördes den 24 november en samling av det svenska laget. Vi fick därför istället delta som ”guest team”, vilket innebar att våra tävlande fick sitta hemma skriva, övervakade via Zoom. Istället för att genomföra den experimentella uppgiften fick de en timme kortare skrivtid och använda färdiga mätdata.
Trots den korta förberedelsetiden kunde hela 45 länder lyckas få ihop lag av de studenter som spritts efter gymnasietiden, från Hongkong (GMT +8) i öster till Mexiko (GMT -6) i väster. För att hålla uppgifterna ”hemliga” krävdes viss logistik för att starta och sluta tävlandet vid en lämplig tidpunkt i respektive tidzon.
Teoriuppgift 1 och 2 var relativt korta, och handlade om hur laddningar, strömslingor och stavar rörde sig i magnetfält, respektive om anisotrop friktion. Den tredje uppgiften var mycket omfattande; den intressantaste delen handlade om detektion av exoplaneter.
Experimentuppgiften inleddes med diffraktion, som sedan utnyttjades för kristallografi.
Uppgifterna skickades ut via epost och direkt efteråt skannades lösningarna in och skickades via länk till arrangören för central rättning.
Utöver Lennart deltog Ask Hällström från Spyken i Lund, Gustav Kalander från Kitas Gymnasium i Göteborg och Viktor Lundqvist från Norra Real i Stockholm.
Ledare, översättare och rättare var Max Kesselberg, Bo Söderberg, Oskar Vallhagen och Adam Warnerbring
Uttagningen av det svenska laget sker via Wallenbergs fysikpris och vi tackar varmt för det ekonomiska stödet från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.
Anne-Sofie Mårtensson, Wallenbergs fysikpris